Specii versus mediu

19.12.2022

Evoluția lumii vii implică o interacțiune cu ambientul dar și alte specii vecine. Pe pământ, în aer, în apă sau în subteran, speciile de viețuitoare trebuie să convețuiască, să-și delimeteze teritoriul populat și să-și impună propriile reguli de trai.

Organizarea naturală a interacțiunii dintre specii, dintre specii și mediu ajunge la un nivel extins care constă în landșafturi, ecosisteme, zone naturale și în final - biosfera planetară.

Planeta noastră este un vast mediu geografic dar în același timp o arenă în care eforturile lumii vii se întregesc sau ajung să se contrapună. Relația dintre mediu și biologie înseamnă că procesele geologice, atmosferice și chiar cosmice stau la baza funcționării proceselor din natura vie. Radiația solară este sursa de energie a speciilor dar și a sistemelor lumii vii. Animalele poichiloterme ca reptilele au nevoie de căldura solară pentru a deveni active. Fără cantitatea necesară de căldură speciile din această clasă de vertebrate sunt literalmente paralizate. Nici cel mai mic mușchi din corpul lor nu s-ar putea mișca. Plantelele au nevoie de radiația vizibilă pentru nutriție. Circuitul apei în natură asigură continuitatea ecosistemelor. Acestea sunt câteva exemple obscure care redau "confluența dintre locuință și locatarii ei".

Funcția descrisă anterior nu trebuie neglijată sau ignorată pentru că este de fapt o formă a ordinii naturale iar efectul anihilării unei forme de ordine conduce fie spre o nouă ordine, fie spre exterminare.

Moartea sau evoluția unor sisteme naturale sunt efecte atestate în paleontologie. Este vorba de cele mai multe ori de un ciclu de reînnoire a populațiilor unor specii astfel încercânduse să se rezolve de fapt problema existenței provizorii a indivizilor. Cu alte cuvinte: continuitatea speciei prin reproducerea unor indivizi temporari.

Ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri este însă afectarea unor mari perimetre din biosferă sau a însăși întregii biosfere. Atuncii când toate speciile cu mari indivizi (elefanți, girafe, feline, urși, rinoceri, balene, rechini ș.a) încep simultan să-și reducă considerabil populațiile ajungâng la doar câteva mii sau la câteva sute ar trebui să gândim la ce se întâmplă de fapt. Ar fi infantil să tratăm acest fapt ca pe o simplă coincidență. Atunci când landșafturile sau ecosistemele devin mai puțin prielnice pentru viață sau mai mici ar trebui să ne întrebăm ce se întâmplă de fapt. Atunci când schimbările climaterice sunt negative/distructive ar trebui să cercetăm care ar fi explicația pentru că societatea umană a trecut de mult timp de etapa când ea era în sânul naturii. Acum de fapt în sânul societății umane se află fragmente ale biosferei.

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți