Lumea și rănile

06.10.2018

Cât de neobiectiv este omul contemporan când consideră că toate gadgeturile și toate produsele marketingului contemporan îi pot susține un nivel optim de fericire. Dar nu putem înlocui fără consecințe un mediu optim de trai cu astfel de leacuri! Este un fapt pe care cu greu îl înțelegem.

Când privim în istorie, de îndată compătimim contemporanii acelor timpuri. Compătimim pe rând: omul modern, omul medieval, omul antic, omul preistoric. Cu cât ne afundăm mai mult în istorie cu atât mila noastră pentru ei se mărește. Bieții de ei! Nu aveau spitale moderne pentru servicii de îngrijire medicală. Nu aveau case cu bucătării moderne! Nu aveau sisteme de telecomunicații. Nu aveau unelte moderne pentru a produce bunuri mai repede, mai mult, mai ușor, mai divers. Nu aveau vehicule rapide. O lungă listă de necazuri și lipsuri. Cel puțin, aveau un mediu mult mai sănătos și primitor. Ce face diferența?! Produsele economiei noastre care trebuie să camufleze pentru noi carențe ecologice sau un mediu care nu implică acest gen de pseudo-bunuri?! Care ar deține încă o funție de auto-reglare.

Dacă am privi mai adânc în istorie am putea observa, poate, că predecesorii noștri aveau mult mai puține probleme de trai decât noi bănuim. Simplitatea tehnologică a traiului lor era pe deplin compensată de sănătatea spațiului natural. Probleme ca alimentația, transportul sau stresul și nu numai sunt practic anulate într-un astfel de mediu. Din păcate, noi, contemporanii, nu prea suntem deprinși să gândim că lumea în care tot ce se face se face pentru a trata niște răni nu este mai bună decât cea care nu produce răni.

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți