Familia, o tradiție socială controversată

08.05.2019

Societatea este un ambient de manifestare. Dar și mai mult, societatea este un ambient de interacțiune conștientă sau nu, benevolă sau nu, dintre indivizi, opinii, probleme, situații, crize, invenții, cercetare și multe altele. Ce rămâne dincolo de toate acestea?! Nu sunt sigur că ar rămâne ceva, totuși.

Ca și în trecut, la fel și în prezent: o societate începe cu familia. Ce este de familia?! Un fact social aleatoriu sau calculat? Putem spune că membrii unei familii au creat o familie în baza unor principii sau nu?! Și până la urmă o societatea umană dispune de fapt de niște mecanisme de creare a unor familii veritabile odată ce ele sunt fundamentul oricărei comunități?!

În prezent complexitatea procesului de formare a unei familii/origini rămâne preponderent doar un obiect de studiu al psihologiei deși toți oamenii trăiesc cu această formă de trai privat. Principiile care stau la baza unei familii umane pot fi foarte diferite în concordanță cu mediul cultural și social din care se face parte.

Subiectul abordat este crucial în opinia mea pentru a asigura fericirea fiecărui membru al familiei respective. Cu alte cuvinte, un individ social poate fi fericit sau nefericit din două direcții opuse: din interior sau din familie și din exterior sau din societate.

Cred că cheia care conduce spre armonizare interioară sau exterioară constă într-un fapt simplu de înțeles: cât de conștient este un individ în calitatea sa dublă de membru social și familial. Într-o altă ordine de idei, am putea spune că această armonie necesară poate fi obținută atunci când înțelegem natura relaților noastre personale, când conștentizăm care sunt forțele lor motrice.

Ar putea fi vorba de respect reciproc, ar putea fi vorba de colaborare, ar putea fi vorba de reputație familială, ar putea fi vorba de educație, ar putea fi vorba de necesitate. În orice caz, o familie veritabilă este un act de creație conștientă, în primul rând. Părțile ei vor trebui să ajungă la o părere comună față de forțele motrice care vor face să funcționeze această societate în miniatură.


© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți