Energetica Hi-Tech

19.12.2022

Jocul economic implică o forță motrice care ar pune în mișcare circuitul economic. Această forță motrice este energia în mai multe forme pentru a face să se miște roboții noștri industriali și celelalte mașinării conexe. Nivelul tehnologic și organizarea socială prezentă permit obținerea energiei din materii prime cu un nivel redus de prelucrare. Desigur dacă am deține mijloace mai sofisticare de extragere a energiei am putea obține această gamă de radiații și unde cu valoare economică din orice.

Electricitatea, energia mecanică, căldura, undele de telecomunicații și altele sunt toate mijloace economice de a produce și menține nivelul nostru de trai și confort. Economia contemporană are doi vectori de direcție. Primul ar fi producerea de energie iar al doilea ar fi producerea bunurilor/serviciilor solicitate din energia proaspăt produsă. Cu alte cuvinte, performanțele noastre economice pot fi îmbunătățite începând prin revoluționarea sferei energetice.

Ce ar însemna acest fapt? Atunci când oricine din noi are plăcerea de a se plimba pe un drum de asfalt ar putea să se întrebe din ce materiale s-a creat acel asfalt. Exact ca în acel film (se numește "Dark Shadows" pentru cei interesați mai mult de film decât de articol) când vampirul atinge asfaltul și rostește: "Ce suprafață neobișnută!". Revenind, remarc că toate drumurile contemporane sunt create din produse ale geologiei terestre și a descompunerii biologice. Asfaltul pe care îl întrebuințăm a putut apărea pentru că au existat microorganisme preistorice și procese biologice și geologice care au putut carboniza materii organice. Majoritatea materiilor prime utilizate în prezent nu sunt de fapt de natură pur sintetică. Acestea mai au o legătură strânsă cu procese naturale. Fără aceste procese naturale economia modernă ar rămâne efectiv fără surse brute de producere. Implicația de bază în acest caz este că mediul este cel care a făcut o mare parte din munca necesară de obținere a formulei chimice cu valoarea economică. De exemplu, chimia organică mai funcționează destul de eficient fie pe bază de producere în condiții de laborator a unor compuși organici (spre exemplu oțetul) fie prin metoda biologică sau de extracție naturală (fermentația, în cazul oțetului).

Relativ asemănător stau lucrurile și cu producerea energiei. Consider că această dependență de ajutorul mediului frânează inovația în energetică. Este indicat să investim în cercetare a unor mijloace energetice necondiționate. Energia ar trebui produsă cu resurse tot mai mici, din surse mai puțin costisitoare și mai puțin invazive.

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți