Dragostea în vremea holerei

17.05.2022

El amor en los tiempos del cólera, 1985

Un roman al autorului columbian Gabriel García Márquez care prezintă viața socială și amoroasă de la sfârșit de secol XIX - început de secol XX dintr-o fostă colonie spaniolă din regiunea Caraibe. Autorul relatează aventurile de dragoste ale trei personaje-cheie: renumitul doctor Juvenal Urbino, soția sa Fermina Daza și burlacul carierist Florentino Ariza.

Totul începe atunci când puștanul Florentino Ariza o vede accidental pe Fermina Daza și se îndrăgostește de ea. Din acel moment, el a început să trăiască o obsesie pentru ea. De la vârsta aceea, Florentino Ariza credea fără îndoială că își va lega destinul cu Fermina Daza. După o îndelungată corespondență de dragoste dintre cei doi, timp în care se petreceau în țară episoade din războiul civil, epidemii sau răscoale sângeroase, a sosit și momentul când Florentino Arizo se întâlnea față în față cu Fermina Daza - dragostea vieții sale, având intenția de a o cere în căsătorie. A fost o întâlnire innopinată. Și atunci când Fermina Daza s-a întors în urmă și l-a văzut pe Florentino Ariza, cu ținuta și atitudinea sa bizară de miop, a trăit un sentiment de repulsie către acesta, contrar corespondenței lor în care își făceau planuri de logodnă și de trai în comun. L-a refuzat brutal și a continuat cumpărăturile ei în acea piață de parcă ar fi văzut un necunoscut.

Florentino Ariza a rămas distrus după această cumpănă din viața sa. S-a închis în lumea sa lirică și imaginară, citind zi și noapte almanahe de iubire, foiletoane de-ale vremii despre patimi transcedentale sau recitea de dimineață până noaptea corespondența primită cândva de la Fermina Daza. Starea lui sufletească era mizerabilă. Pe ascuns urmărea viața Ferminei Daza dar nu mai știa la ce să se aștepte de la soarta sa și ce va face mai departe.

După mai mulți ani de suferință din dragoste, Florentino Ariza - un tânăr și talentat angajat al CFC (Compania Fluvială a Caraibelor) și-a găsit consolare în dragoste implicându-se în nenumărate aventuri sexuale cu cele mai neobișnuite femei: văduve, intelectuale, femei extravagante sau localnice de culoare. Fermina Daza și Florentino Ariza păreau că merg în viață pe două căi tot mai diferite. Dânsa s-a căsătorit cu doctorul Juvenal Urbino - o figură socială proeminentă a țării și astfel a devenit una din femeile alese de speță aristocratică. Reputația familiei lor era un bun tot atât de valoros precum și bunăstarea ei. Cei doi tineri soți au format o familie, aparent ideală din exterior; și dacă sentimentele unul față de altul sunt descrise deseori de autor ca fiind ambivalente, Fermina Daza se simțea de cele mai multe ori fericită în această căsătorie iar soțul ei îi împărtășea același sentiment. Dincolo de prejudecățile și eticheta clasei sale, care trebuiau să fie respectate sau rutina vieții conjugale care trebuia să o îndure cu stoicism, Fermina Daza s-a dedicat căsniciei ei timp de mai mulți zeci de ani și singura dată când a cedat și a părăsit pe soțul ei a fost atunci când a descoperit că el a săvârșit adulter.

La vârsta de 81 de ani, Juvenal Urbino a căzut din pomul de mango din grădina sa, unde își petrecea zilnic siesta, atunci când încerca să prindă pasărea de companie a familiei sale - un papagal regal care imita fără pereche limbajul uman. În acest accident Juvenal Urbino și-a frânt coloana și l-a scurt timp moare având timp doar să o privească în ochi pe Fermina Daza și să-i destăinuie: "Numai Cel de Sus știe cât de mult te-am iubit".

Au urmat funeraliile acestei persoane, o ceremonie de rămas-bun de mare amploare precum au fost și realizările acesteia. Florentino Ariza, acum un bărbat în vârstă, director al CFC, a venit la înmormântarea lui Juvenal Urbino și în loc de condoleanțele care se cuveneau văduvei, el a confirmat jurământul de dragoste pentru ea, fapt ce a înfuriat-o pe Fermina Daza, făcând-o să-i ceară să nu mai intre în casa ei vreodată. La vârsta lor dragostea părea un fenomen neobișnuit sau de prisos. Florentino Ariza, deși nu mai era adolescentul care credea orbește în visele sale, mai hrănea în sufletul său acea obsesie morbidă, devenită oarecum sinistră - de a fi împreună cu Fermina Daza așa cum își imaginase întreaga sa viață până la vârsta sa curentă de 75 de ani. Odată ce efuziunile sale liricie nu au schimbat nici acum, nici în adolescență, atitudinea Ferminei Daza față de el, Florentino Ariza a început să facă corespondență cu ea pe alte teme devenind încet-încet un amic de familie pentru ea. Scrisorile lui o ajutau să treacă mai ușor peste criza provocată de moartea soțului. Fermina Daza îi aprecia spiritul intruziv asupra problemelor de viață sau de moarte. Au devenit mai apropiați și corespondența scrisă au înlocuit-o cu conversații joviale în timp ce ceilalți îi considerau doi bătrânei care duc lipsa unui tovarăș de viață.

Relația lor a trebuit să renască și să încerce "să guste" din aroma unei iubiri mature care trece testul timpului, a vieții și a morții, care întâlnește bătrânețea și neputința, demistificată de o minte ne-excitată, simplificată până la esența sa centrală. O iubire cu o pasiune stinsă dar tocmai această pasiune stinsă îi redă un suflu de putere.

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți