Design ambiental

07.03.2019

Evoluția biologică se aseamănă cu ceea ce se întâmplă într-un corp multicelular. Din celulele-mamă vor apărea celulele-fice. Din cele vechi vor apărea cele noi. Dintr-un singut tip de celulele vor apărea multe alte tipuri de celule. Se petrece un proces înlănțuit care multiplică și conduce viața la organizări din ce în ce mai complexe însă evoluția biologică nu implică doar apariția unor specii noi din cele vechi prin modificări genetice rezultate din interacțiunea dintre mediu și specii.

Odată cu înmulțirea speciilor se înmulțesc modelele funcționale, modele spațiale care servesc pentru viața, perpetuarea sau consevarea speciilor în particular și ale ecosistemelor în general. Aceste adaptări biologice și fizice întruchipează capacitatea naturii de a concepe, de a remodela. O analiză mai meticuloasă discerne că bioambientul este creativ și că produce invenții. Bioambientul produce invenții alături de lumea noastră. Este înzestrat cu acest talent de la începuturile sale. Sisteme anatomice pentru funcția locomotorie în orice mediu terestru, de la adâncurile oceanelor și până la marginea plapumei atmosferice, țesuturi biologice anti-radiație, higrofobe, anti-presiune, sau anti-șoc, sisteme anatomice pentru fucția vizuală: în regim de întuneric, în mediu subacvatic, la înălțime, sub diferete unghiuri și arii de observație (vedere laterală, binoculară), în diferite game cromatice, aceste câteva inovații paleontologice nu reprezintă nici pe departe întregul potențial al îndemânării cu care operează lumea vie. Poate ordonarea de care aceasta dă dovadă nu poate fi observată de văzul amatorului dar cu siguranță este râvnită de către orice om de știință.

În contextul celor spuse devine evident că lumea vie nu doar dă dovadă de inteligență ci poate să născocească stiluri de design prin care se manifestă în lumea fizică. Lumea vie produce și remodelează în permanență un design util, maleabil, economisitor. Produce materiale universale care pot fi ușor transformate dar și reutilizate. Designul naturii permite circuitul substanțelor organice și anorganice și răspândirea nutrienților pentru ca viața în orice formă nu ar exista să prospere.

Analizat cu atenție, orice corp biologic posedă o înfățișare elegantă care îi servește pentru ceva. Algele din râurile tumultoase de munte au taluri fusiforme și compacte concepute să înfrunte puternicul curent de apă rece. Mușchii au rizomi care le permite să se lipească de cele mai netede pietre și să colonizeze printre primii cele mai pustii locuri. Coroanele pomilor, structura frunzelor sau florilor lor sunt adevărate compoziții geometrice în spațiul 2D și 3D. Simetria și proporționalitatea măsurilor lor încântă orice văz. Toate acestea nu sunt lucrări aleatorii. Nu doar oamenii posedă abilitatea de a modela, de a proiecta. Și natura este un măreț inginer, arhitect sau designer însă ea acționează mult mai discret și bizar față de noi, folosește tot ce are la îndemână acum și în acel loc. Nu este oare acest fapt o dovadă de neîntrecută creativitate?!

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți