Cititorul din Peșteră

07.12.2022

O carte de Rui Zink

O nuvelă (sau microroman) scrisă de scriitorul portughez Rui Zink care împletește în textul ei scene de aventură, lecții de filosofie și morală și reflecții asupra destinului uman. O carte presărată cu umor și aluzii parodice față de lumea contemporană care în ciuda faptului că a devenit o civilizație informațională refuză să devină o lume cultă și corect educată. Tocmai de aceea apare în această carte acel personaj pe numele său simbolic de Anibalector - un monstru gen King Kong care sălășluiește la capătul Pământului, acolo unde citește cărți într-o grotă și mănâncă exploratorii care încearcă să-l prindă și să-l aducă ca pe un trofeu în lumea noastră "civilizată".

Autorul descrie acest monstru ca pe o ființă nespus de diabolică pentru motivul că este unul din ultimii care mai citesc cărți în această lume, și citește din propria plăcere. Unul din acei adevărați maniaci ai cititului ceea ce este desigur un paradox de neascuns în zilele noastre. O adevărată deviație de la normele sociale curente. O formă de izolare socială. Iar alții ar putea spune chiar cinism, dar iarăși, ar trebui să citească pentru a folosi acest cuvânt.

Anibalector trăiește în lumea sa izolată tot așa cum este și insula pe care stă dar este mulțumit de viața sa. Exploratorii vin pe acea insulă și îi întind capcane punând cărți în momeală dar el scapă de ele și obține mai multe cărți. Plus că acei exploratori ar putea deveni și masa sa între timp. Cu alte cuvinte, o fi el o ființă canibală în sensul că că mănâncă ființe cu o conștiință similară cu a sa adică oameni dar este și nespus de cultivat și tot ce a învățat el a obținut fără școală, doar prin sine însuși. Un miracol greu de imaginat. Poate de aceea acest miracol este prezent în această carte mai mult sau mai puțin pentru copii în primul rând.

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți