Câteva idei despre ce ar putea fi arta şi care este esenţa ei

30.10.2014

Pentru realizarea unei opere de artă se desfăşoară un proces artistic care poate fi prezentat astfel:

Artistul - munca artistului - rezultatul muncii sale (opera de artă).

Toate aceste elemente ale procesului artistic pot fi considerate artă, adică: artistul este artă, munca lui este artă, opera de artă este artă sau mulţimea acestor elemente luate împreună poate fi considerată artă. În prezent, arta este subînţeleasă prin aceste elemente al procesului artistic. Eu pledez că acest întreg lanţ de elemente să fie considerat artă.

Mai am o teorie despre ce ar putea fi arta în esenţa ei. Arta este acel grad de măiestrie artistică a artisului, cunoaşterea estetică de care dispune şi toate celelalte facultăţi care permit realizarea muncii artistice şi a operei de artă. Poate fi numit talent şi experienţă în domeniu. Pe scurt arta este toate capacităţile artistice a artistului deci aceste capacităţi formează un tot întreg cu artistul. Pentru realizarea unei opere de artă este nevoie ca aceste două elemente să fie unite deci putem considera că şi artistul însuşi este artă. Pe scurt: teoria mea spune că artistul şi capacităţile lui artistice sunt artă în esenţă. De ce consider că arta în esenţă, este artisul cu capacităţile sale?! Pentru că aceste două elemente care nu pot fi separate în procesul artistic reprezintă sursa care generează celelalte elemente. Aceste două elemente sunt cauza efectului artistic de activitate artistică şi de produs finit material ca expresie artistică ce poate fi percepută.

Când spun capacităţi artistice mă refer la toate acele facultăţi spirituale, mentale, emoţionale (imaginaţie, creativitate, inteligenţă, măiestrie etc) care produc o lucrare materială ce oamenii o vor considera operă de artă. Dacă artă este şi creativitate şi fantezie şi inteligenţă atunci operă de artă poate fi considerat şi un produs (de exemplu un obiect cu destinaţie concretă -un telefon, o maşină, adică ceva practic, necesar) şi un obiect de artă (tablou, carte etc care n-are o utilitate practică dar are un mesaj de comunicat şi a fost special creat ca să fie operă de artă) odată ce au fost create cu fantezie, inteligenţă, măiestrie ş.a.m.d., şi chiar unele lucrări ca picturile, sculpturile etc, care au fost create de creator fără a avea intenţia de a comunica prin ele un mesaj anumit. 

Există trei tipuri de opere de artă: produse umane din diferite domenii (obiecte cotidiene, industriale ce sunt bine făcute, sunt expresia creativităţii, fanteziei creatorului), obiecte special create ca să fie opere de artă care pe lângă faptul că sunt expresia fanteziei, creativităţii creatorului lor sunt şi nişte mijloace prin care creatorul are intenţia de a comunica un mesaj şi acele opere de artă care nu au mesaj de comunicat.

Dacă folosim termenul de artă în accepţiunea clasică (adică rezultatul muncii artistului - opera de artă) atunci arta poate fi definită ca cea mai profundă expresie a creativităţii umane.

Arta mai poate fi definită ca îndeletnicire umană fără utilitate practică care produce valori spirituale, preponderent de ordin estetic. Totuşi eu consider că arta în sinele ei este mai mult o însuşire (talent) umană decât o îndeletnicire umană.

Sunt de acord cu ideea că artă este: tot ceea ce consideră artă umanitatea dar de asemenea consider că mai există anumite produse umane care ar merita să fie considerate artă.

Nu trebuie să uităm un lucru: pot să afirmi că un obiect este artă pentru că aşa consideră ceilalţi sau pentru că tu consider aşa. Cred că e mai corect să afirmi că ceva e artă pentru că tu consideri aşa şi nu pentru că există o astfel de convingere în societate.

© 2021 Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți